Härlig hockeymåndag

Häromdagen skrev vi om ”Battle of Pennsylvania” som går den 23 februari. Vi får dock en försmak på vad som komma skall redan ikväll. Penguins mot Flyers alltså och det ser på förhand ut som att det är Matt Murray och Carter Hart som vaktar kassarna.

Hart har en winning streak på åtta matcher och har bara släppt in 2.35 mål i snitt under den sviten. Räddningsprocenten ligger på 93.4 och den unge hjälten gör ikväll sin första match mot Penguins. Det kan bli lite nerver, men hemmaplan är förstås en jättefördel i en sådan här match.

Murray har varit skadad på slutet och det här en mindre comeback. Han missade bara två matcher, men i senaste matchen släppte han in tre mål på 31 skott. Murray har varit grym i sina bortamatcher och bara släppt in 2.25 mål i snitt på 13 matcher. Två shut-outs har det blivit. Om Murray är helt frisk blir han inte lätt att tas med.

De senaste fyra matcherna har Flyers spelat hemma. Det blev seger mot Ducks (6-2), förlust mot Kings (2-3), och segrar mot Canucks (2-1) och Oilers (5-4). Penguins har å sin sida torskat fyra raka, Lightning (4-5), Panthers (2-3), Canes (0-4) och Leafs (2-3). Särskilt torsken hemma mot Canes gjorde ont.

Form slår klass heter det och den här matchen tror vi att Flyers tar. Ett sådant här länsderby är alltid en kandidat för övertid. Flyers spöade Pens 4-2 borta i början av december och leder alltså årets serie på fyra matcher med 1-0. Statsen för de senaste tio matcherna ger dock tydlig fördel till Penguins som är 7-3 (Flyers är 3-6-1). I en förväntat tät match med en hel del utvisningar är det också stor fördel Penguins som tillhör de bästa lagen i NHL vad gäller Power Play medan Flyers är bland de sämre. Vad gäller Penalty Kill är Flyers 28a! (Pens är 10a).

Tittar vi på kedjorna koncentrerar vi oss på andrafemman i Flyers. Där har vi Lindblom (23), Couturier (14) och Voracek (93). Den här femman är helt klart en av de bättre andrafemmorna i NHL och överglänser den i Penguins nu när Malkin är skadad. Malkin är questionable ikväll, men kan han spela blir det klar fördel Pens. Förstafemmans Sid The Kid Crosby gick nyligen om Lemieux i poängligan, men formen har svalnat lite efter en stark avslutning på januari.

Vi tror det blir en tuff match där Flyers tar ledningen, men får svårt att hålla Penguins på avstånd. Carter Hart får agera hjälte under övertiden efter 3-3 vid ordinarie tid. Shayne Gostisbehere avgör för Flyers.

I Washington tar Caps emot Kings. Kings har bra form, Caps har spelat fem raka hemmamatcher och inte imponerat. Tre segrar och två förluster har det blivit och det är inget riktigt stäm i försvaret. Copley väntas stå medan Kings låter Quick vakta kassen. Kings har gjort bra med mål under den här bortaturnén och vi tror att man kan göra tre stycken ikväll. Då är det upp till Ovechkin och offensiven att leverera för en seger. Vi tror på över 5.5 mål och vi tycker det är ett bra odds på att Kings skräller.