NHL tappar mark mot NBA

Tittarsiffrorna är mirakulöst nog upp för NBA, var det inte så att millenials inte tittar på TV och att alla sporters tittarsiffror därför är dödsdömda? Gapet mellan NBA och NHL blir bara större och större och NBC skulle inte drömma om att utöka antalet slutspelsmatcher på huvudkanalen utan håller hockeyn på NBC Sports Network. Ratings är ner över 10 procent för NHL och det börjar bli läge för många att fråga sig varför.

Som svenskamerikaner får vi lätt en annan bild. Vi har poddar och experter från Sverige som täcker NHL i större och större omfattning och tror därför lätt att intresset för NHL ökar när det egentligen är i fritt fall. Problemet är som störst i de regioner som inte är jättestora och utan en jättestor bas hockeyintresserade. I Canada är intresset stort men basen liten och ger inga kommersiella framgångar.

Det är lätt att slå sig för bröstet sportsligt, det kommer fler och fler talanger från sydstaterna och från den vilda västern aka Arizona. Det går dock inte att undgå att notera att det är svårt att slå sig in intressemässigt för Coyotes när Phoenix har Diamondbacks i MLB och Cardinals i NFL samt eländig Suns i NBA. På plussidan är hockeyfansen trogna. Socioekonomiskt är det en helt annan målgrupp för hockeylagen (överklass och i symbios konkurrens med MLB) och basketen (alla klasser samt i symbios och konkurrens med NFL) så betalningsförmågan hos fansen är god.

Det intressanta är att NHL är så totalt fokuserat på laget. Man håller på laget och gillar ”sina” spelare. Tröjor med spelarnamn är förvisso vanligt, men det är laget som gäller. Går man på djupet med intresset hos fansen (och vi har spenderat hundratals kvällar på sportbarer och diskuterat med fansen) så inser man snabbt att de flesta kan nämna en eller två spelare i laget. Spelarna är helt klart mer anonyma i NHL. En del beror nog på att spelare som döljs i hjälm slash mask automatiskt blir mer anonyma. Det här gäller även NFL. Men den stora skillnaden är ändå att i NBA så är det inte lagen som står i centrum utan spelarna. Det är en helt annan marknadsföringsstrategi där mängder av basketfans fyller läktarna när en stjärna spelar, det spelar absolut inte lika stor roll vilket lag man håller på. Kommer Steph Curry eller LeBron till stan blir det utsålt eller närapå. Över hela USA sitter man och tittar på Västkustmatcherna när Golden State Warriors spelar, man vill se deras matcher helt enkelt. Att de inte börjar klockan 5 är ofattbart, det hade blivit klockan 8 här på Östkusten och tittarsiffrorna hade varit än högre!

I dagens individualistiska samhälle är den givna analysen att NBA har satsat rätt, NHL fel. Samtidigt ser vi många tendenser till längtan efter det gemensamma (Trump, SD osv) och det borde ju NHL kunna rida på.

NBA jobbar väldigt hårt på en expansion mot Kina vad gäller sin fanbase. Det är helt rätt. Samtidigt borde NHL satsa än mer på Europa. Det känns som en gratis home run att spela fler matcher i Sverige och Finland och utöka närvaron i Tyskland och Schweiz med mera.

När man pratar om produkten NHL vs NBA med sina grannar berättar många om tråkigheten i serielunken i hockeyn. I NBA gör stjärnorna alltid sitt bästa för att cementera sitt rykte. Det är det si och så med i november i NHL från Crosby, Ovechkin och så vidare. De yngre förmågorna gör alltid sitt bästa, men de övriga döljer sig gärna i laget. Hur många matcher innan jul spelar Penguins på topp till exempel?