Baksmällan del 3 – Bye Bye Coach – Pingvinerna byter kavaj

Mike Johnston får gå ifrån sitt ansvar som coach för Pittsburgh Penguins. Hans assistent Gary Agnew får också lämna sitt uppdrag. Mike Johnston har varit Coach för Pittsburgh Penguins i 18 månader. Mike Sullivan från de egna leden kommer att ta över ansvaret till att börja med.

Det har talats en hel del om att stämningen i laget inte är på topp. Det har framförallt märkts på storstjärnan Sidney Crosby har sett allmänt oinspirerad ut hela säsongen. Han tänder till korta stunder i matcher för att sedan vara osynlig i hela perioder.

Kommunikationen från General Manager Jim Rutherford är att man tycker att laget har underpresterat och att man har betydligt större förväntningar än så här på laget. Det är långt ifrån en katastrof för Pittsburgh så här långt. Man har vunnit 15 matcher 10 förluster och 3 förluster på övertid.

Det skrevs om att General Mangern för Pittsburgh i onsdags åkte till deras bortamatch mot Colorado Avalanche istället för att gå på något typ av årligt event för NHL-guvernörer i Kalifornien. I efterhand verkar det ha funnits andra saker på Jim Rutherfords agenda än bara supportera sitt lag, när han drog till bergen istället för till solen.

Att det beror på underprestation är lite svårt att se, visst finns det förväntningar på Pittsburgh och visst har de börjat säsongen lite under vad man kan förvänta sig, men de ligger ändå på slutspelsplats och har en lång säsong framför sig. Det är uppenbarligen något som inte har fungerat som det ska mellan stjärnspelarna och coacherna.

Som perspektiv på det hela så kan vi nämna att Philadelphia 76ers coach Brett Brown igår förlängde sitt avtal med NBA-klubben ytterligare två säsonger efter denna. 76ers har hittills i år vunnit 1 match och förlorat 23 stycken. Mike Johnston skulle nog behöva lite råd ifrån Brett Brown hur man hanterar sina stakeholders.