Stanley Cup – Rock the Red

Det är hockeyfeber här i Washington DC på grund av Stanley Cup. Nationens huvudstad har äntligen fått ett lag som inte bara är bra under säsongen utan även lyckas i slutspelet. Vi har inte missat många minuter av Capitals under de fyra år vi bott här i USA och även om NHL-lunken är dödstråkig fram till jul har vi gjort vår plikt som sportbloggare och genomlidit många ointressanta matcher.

Vi trodde inte alls på Capitals i år. Truppen såg tunn ut på förhand och med skador samt en väldigt skakig målvakt var vi rätt säkra på att vi, det vill säga Capitals, skulle åka ut redan mot Blue Jackets. Det gick trögt mot Jackets som spelade tungt och gjorde vad man kunde för att förstöra spelet. Det gick vägen med nöd och näppe och sedan när man såg laget mot Penguins visste man att det var något annorlunda med laget, kanske kunde det bli en Stanley Cup final trots allt?

The Great Eight, Ovechkin, spelar med en glöd vi aldrig sett honom göra i ett slutspel. Han tacklas och skjuter och är den perfekta versionen av sig själv. Bäckström kanske inte varit lika dominant i speluppbyggnaden som vi är vana vid, men han är så otroligt viktig för hela laget. Vi grät en tår när Washington Post publicerade bilder från Ovies och Backys första år tillsammans. Nostalgin flödar och det finns inte några som mer förtjänar att lyfta bucklan än det berömda radarparet.

Kuznetsov har lyft sig enormt under slutspelet och är fantastisk med Ovie och Wilson som också njuter av sin nya roll som hockeyspelare, inte bara som enforcer. Förstakedjan är 13-8 under slutspelet och hela 111-75 i scoring opportunities. Andrafemman är också riktigt bra och Golden Knights har bara en förstafemma som kan producera.

I Power Play gör Caps 11,3 mål per 60 minuter, Vegas gör 6,3. Det kommer inte vara lika viktigt att undvika utvisningsbåset för Caps, det kommer det dock vara för Knights. Med Bäckström som QB i Power Play har Caps ett otroligt försteg.

Försvaret kanske är en del som Knights inte är underlägsna Capitals. Caps försvarare är bättre offensivt än defensivt, men det gäller även Nate Schmidt, publikfavorit här i DC innan han togs av Knights.

Målvaktsmässigt är det klar fördel för Knights. Har man Fleury i målet så har man en av världens bästa målvakter. Tre ringar har han redan och i år är han .947 i slutspelet där han dessutom redan hållt nollan fyra gånger. Holtbeast i Caps börjar hitta formen, men det är klasskillnad mellan målvakterna. Fleury är för övrigt den ende i Knights som tidigare spelat Stanley Cup final.

Caps har fysiken att dominera Knights. Man har spelsinnet att dominera Knights. Lägg till skottvilligheten att dominera Knights och det är klar fördel Capitals. Mot Fleury ska man skjuta högt på plocksidan, där släpper han in flest mål. Lita på att det kommer skottas rejält från Ovechkin just där.

Det här vinner Capitals på 5 matcher, kanske sex, men till sju går inte den här serien.