Vem är vassast i NHL?

Vi som är luttrade Capitals-fans låter inte fjolårets segerrus stiga oss över huvudet. Vi vill mana alla de som tror att Lightning är en sure thing att tänka om. I princip varje år på slutet (förutom i fjol) har Caps sett helt överlägsna ut, för att sedan se Penguins segra. NHL är väldigt speciellt. Lagen spelar knappt hockey innan jul. Efter jul börjar man positionera sig. Nu ska man också göra lite expriment med olika kedjor. Vid trade deadline är det dags för ytterligare ändringar. Så här ser det inte ut i NBA, den ligan bygger på fixstjärnor och dessa kan inte ”spela dåligt” ”inte bry sig” i mer än en match. Då är en annan superstjärna där och snor reklamkontrakten. NHL har en mer konventionell modell, man bygger på fans som håller på lag snarare än olika fixstjärnor. Väldigt få Caps-fans kollar på Bruins mot Penguins under ordinarie säsong. Wizards-fansen kollar självklart på när Giannis Antetokounmpo och Bucks spelar mot Lakers och LeBron James.

Det bästa NHL har är slutspelet Det är nu det gäller och formatet med bäst av sju matcher ger både många matcher och känsla av att ”rätt lag vann”. Stämningen på slutspelsmatcherna är otrolig och vi kan berätta att en Stanley Cup seger gör att stämningen faktiskt hänger med över säsongen, trots skillnaden i kvalitet på spelet. (Tyvärr också med skenande biljettpriser till följd)

Vem står då bäst rustad inför slutspelet? Vi tittar på de åtta matcherna.

Lightning mot Blue Jackets

Lightning har första seeden och möter Blue Jackets som fick andra Wild Card platsen. Lightning har varit grymma igår och Vasilevskiy var 26 mål bättre än snittmålvakten med samma antal skott. Bobrovsky i Blue Jackets är fem mål bättre. Columbus sitter sällan i utvisningsbåset så Lightning kan glömma enkla power play mål. Panarin, Dubois och Atkinson är en riktigt bra förstafemma, men Tampa har den klart bättre truppen överlag. Columbus har en härlig kämpaglöd, men kan i bästa fall nöta sig till en seger i den här matchserien. Vår prediction är Tampa 4-1.

Bruins mot Leafs

Lagen möttes ifjol och då var Bruins starkast. De får bära favoritskapet, men Leafs är bättre i år. Med en förstakedja som Marchand (kräks)-Bergeron-Pastrnak behöver man inte förlita sig på Power Play, man gör mängder av mål när båda lagen är fulltaliga. Leafs har kunnat njuta av Tavares tjänster i år och han har levererat. Man har en till galet bra center i Auston Matthews. I övrigt är det bara hyfsat och det räcker inte i slutspelet. Om Andersen har en grymt bra serie och försvararen Morgan Rielly hittar kassen, ja då kan man ta tre matcher. Stalltipset är dock 4-2 till Bruins.

Caps mot Canes

Canes kämpar alltid storstilat, och har ett lysande slutspelsfacit, när man väl tar sig dit! Caps har dock klarat av Carolina utan problem och det är helt klart görligt att köra till den här bortamatchen. Lite mindre hemmaplansfördel än normalt alltså. Canes har en bra och fanatisk publik. Vi gillar Sebastian Aho som center, men Justin Williams är väl ingen för förstakedjan? Skadan på Kempny har skakat Caps försvarspel och det blir svårt att gå riktigt långt i år för Caps. Med det sagt så är The Great Eight bättre än någonsin, Backy kämpar på, men Kuznetsov går inte att bli klok på. Tänder Caps till blir det 4-2, men vi tror att det krävs sju matcher här. 4-3 till Capitals.

Islanders mot Penguins

Trotz har lyckats direkt med Isles, och det är bara att titta hur många färre mål laget släpper in än tidigare för att förstå vad Trotz har ändrat på. Att det håller i slutspelet tvivlar vi på. Pens har som vanligt vara halvtrötta innan slutspelet, men tänder alltid till i slutspelet. Med Malkin och Sid the Kid på isen vinner Pens det här. 4-2 till Penguins.

Predators mot Stars

Bishop är faktiskt bra för Dallas och laget kan vara underskattat. Preds gör många mål från blå och det blir svårt att göra mot Dallas. Dallas har ett gäng jokrar i leken, spelare som ibland briljerar, ibland försvinner. I en matchserie som är lång har man ingen riktig chans mot Nashville som är bättre i alla lagdelar. 4-2 till Predators.

Jets mot Blues

Jets har ett snabbt lag som är kul att kolla på. Spelare som Laine skapar sitt eget utrymme och man har en bra produktion från de tre främsta kedjorna. Blues var inte bra första halvan av säsongen, men avslutade vasst och Binnington började ta allt. Schenn, Tarasenko och O’Reilly är fruktade och skapar otroligt mycket fler chanser än motståndarna när man är inne på isen. Jets 4-3.

Flames mot Avalanche

Giardano har en supersäsong och Gaudreau gjorde 99 poäng under säsongen. Lindholm spelar med Monahan och Gaudreau och den kedjan är inte rädd för något som Avalanche kan sätta upp. Det här känns som en av de mest ojämna serierna. Flames vinner 4-1

Sharks mot Golden Knights

Vegas är inte lika bra som i fjol, men värvningen av Stone har fungerat. Förstakedjan är helt okej framåt, Karlsson, Smith och Marchessault funkar ihop. Fleury har tappat, så är det bara och man ska vara glada över att Burns verkar ha tappat siktet. Vegas vinner 4-2.