Ray Lewis har svårt kasta av sig kavajen

När förra Super Bowl spelades i Atlanta var året 2000 och matchen spelades i Georgia Dome mellan Tampa Bay och St Louis Rams. De Rams fans som är på plats även i år minns segern med glädje, men vill nog helst glömma det som hände efter Super Bowl och skakade NFL. Atlanta år 2000 var ett annat Atlanta än det är i dag. Lite ruffigare i kanterna och området Buckhead var ett partyställe som kunde mäta sig med Bourbon Street i New Orleans. Det fanns barer överallt, ingen kollade leg. Vapen och droger strömmade fritt in på klubbarna som i princip aldrig stängde.

Det var tidigt på morgonen som superstjärnan i Baltimore Ravens, Ray Lewis, med sällskap steg ut från nattklubben Cobalt Lounge. Vad som hände sen är oklart, enligt de flesta fick en i sällskapet en champagnekork i huvudet, enligt andra var det en flaska som träffade. Klart stod iallafall snart att två unga män hade blivit knivhuggna till döds av Ray Lewis sällskap. Lewis flydde i limousine, och kavajen som vittnen hävdar var blodig återfanns aldrig.

Det blev en stor skandal förstås, Lewis var bara på Super Bowl för att festa, men var den som hamnade i blickfången. Det handlade inte om matchen som Rams vann utan om Lewis var skyldig eller inte. Lewis blev tagen av polis och häktad, men erkände sig skyldig till försvårande av rättvisa och dömdes till ett års fängelse villkorligt. Att Lewis skulle vara gärningsmannen fanns det inget som tyder på. I sitt första vittnesmål hade han förnekat att han ens var på mordplatsen. Han tvingades vittna mot sina vänner genom att berätta att de köpt knivar strax innan mordet. Båda frikändes dock då det var svårt att helt leda i bevis vad som hände.

Det visade sig efteråt att Ray Lewis mor hade en stor roll i det hela. Dagen efter morden såg hon till att älskarinnan Lewis hade med sig förstörde/gjorde sig av med den kostym som skulle kunna bevisa att Lewis var mer inblandad än han erkänt. Modern såg dessutom till att ringa upp och hota/påverka vittnen och samordnade vittnesmål mellan vännerna.

Lewis gjorde, efter en stämning, upp med familjerna till de båda mördade männen genom att betala en större summa pengar. Enligt sin egen självbiografi gjorde han det av godhet, inte för att han var skyldig. Att det var en risk att han skulle bli fälld i stämningen står klart. Han ville/kunde inte lämna in de bevis (tex kavajen) och bevisligen ljög han i sitt ett vittnesmål om kavajen han bar. Lewis hävdade att den låg kvar på hotellet, och sen var borta, men vittnen har sett honom bära den. Ytterligare en av de anklagade vittnade att även hans kläder var borta. De hade blivit stulna från hotellrummet dagen efter då han duschade…

Vi vet förstås inte mer om historien än vad vi kan finna ut från de olika vittnesmålen, ingen blev fälld för mord och Ray Lewis är rättmätigt i Hall of Fame som en av historiens bästa linebackers.

I dagsläget är det dock ingen idé att åka till Buckhead för att festa. Skandalen blev startskottet till en upprensning av området som nu är helt gentrifierat och barerna borta. Istället har vi lyxiga butiker och boende och restauranger som besöks av äldre välbärgade borgare. Även arenan har blivit ny, det skriver vi om här. Historian är glömd, men Super Bowl LIII väcker minnen till liv och vi har läst artiklar om morden i Washington Post och USA Today.