Super Bowl – maten

Super Bowl är alltid en fest. Fest betyder mat och inget annat land än USA vet hur man har ett party. I fotbollen är det standard med tailgating vid arenan innan match, men Super Bowl partyt är ju hemma hos någon och då höjs ribban. Det tillhör vanligheterna att ungdomar och andra engageras som serveringspersonal och bartenders. Det är helt klart så att det här är årets hemmafest.

Under några år har vi snappat upp några tips som vi gärna vill förmedla till er. Ni som blev sugna på en Monte Cristo (bilden) får dock vänta lite till.

Burgare

Det är inget jättefokus på just burgare under Super Bowl. Anledningen är enkel – det är ofta så kallt att man inte vill grilla. Det går ju förstås att steka också, eller så kanske du bor där det är varmt. Tricket för riktigt bra och saftiga burgare är att inte ha för torr köttfärs och att använda sig av mayonnaise.

Blanda 1 dl mayo med 1 dl ströbröd och lökpulver. Mixa in ett kilo köttfärs, (80/20). Häll på A1-sås efter smak. Forma åtta burgare, stek eller grilla. Allt blir bättre och lättare om man tar ut ingredienserna en bra stund innan man börjar så man inte jobbar med kylskåpskalla burgare.

Vingar och sås

Få maträtter är mer förknippade med Super Bowl än kycklingvingar. Det äts över 1.3 miljarder kycklingvingar under Super Bowl! Vad gäller vingarnas smak beror det förstås mycket på den sås man har. Alla gillar dock inte sås och det är ingen ursäkt för att göra det bästa man kan av själva kycklingen.

Det vi lärt oss här i USA är vikten av att all fågel läggs i en brine innan tillagning. Det blir så mycket saftigare och är hur enkelt som helst. Fyll en kastrull med vatten. I med 2.5 dl socker och lika mycket salt (helst kosher). Lös upp med visp och lite värme. Låt svalna och i med kycklingen som får ligga i lagen över natten, eller iallafall under några timmar , i kylskåp.

När det är dags tar man upp kycklingen och torkar med hushållspapper. Ta en ziplock och fyll med mjöl, salt, peppar och annan krydda, vi älskar Old Bay. Skaka om. I med vingar (och eller drumsticks) och stoppa tillbaka i kylskåpet i ett tag. Ta upp vingarna, skaka av överflödig mjölblandning och fritera. Efter fritering vänds kycklingen i såsen.

Här i DC/Maryland används Old Bay ofta, men även den så kallade Mumbo såsen är populär som tillbehör till det mesta. Du slänger snabbt ihop din egen Mumbo. Ta 2.5 dl vinäger (5%) 2.5 dl ananas juice, 2.5 dl socker. 4 teskedar soya och 1 tesked mald ingefära. 1.25 dl ketchup och sist men inte minst hot sauce, helst Franks, men Tabasco funkar. 2 teskedar räcker, men jag har sett många använda matchskedar för en starkare variant. Blanda allt i en kastrull och småkoka / puttra i en halvtimma. Koka inte. Håller länge i kylskåp.

En god dippsås som brukar imponera har Jack Daniels i receptet. Alltid en bra ursäkt att köpa en flaska. Gör så här. Ta 1 dl rödlök , hacka och ner i stekpanna under låg värme. I med en halv tesked finhackad vitlök. Addera 1 dl vatten och 5 matskedar teriyakisås. Ta 4 matskedar soya och 5 matskedar vindruvsjuice. 1.5 dl Jack Daniels. Tabasco efter smak, runt en halv tesked. Höj värmen till medium och koka upp under omrörning. Dra ner värmen och koka ihop i 45 minuter.

Hooters är ju en klassiker och vi har kommit över deras Buffalo Sauce. 4 matskedar hot sauce (de använder Crystal). 4 matskedar smör. Ett kryddmått paprika och en nypa svartpeppar. En nypa vitlökspulver och ett kryddmått Cayennepeppar avslutar. Rör ihop och värm tills smöret smält. När vingarna enligt ovan är klara doppas de i såsen.

”Nyttigt” och vego

En god plockrätt som är snabb och lätt är blomkål med parmesan. Skär bort stjälkarna och lägg blomkålen i en skål. Ringla över olivolja, salta och peppra. Rör om rejält. Sätt ugnen på 175 grader och häll ut blomkålen i en långpanna. In i ugnen i 30 minuter. Ut ur ugnen och häll på mängder av parmesan över blomkålen. Tillbaka i ugnen i två minuter eller så lång tid det tar för osten att bli klar.

En spenat och kronärtskocke dipp är en stapelvara på Super Bowl partys där det förstås står skålar med Doritos överallt. Så här gör du din egen. Ta en halvt kilo frusen spenat, upptinad. Hacka fint och se till att ta bort så mycket vätska som möjligt. Ställ åt sidan. Ta två matskedar lök och en matsked vitlök (hackade) och fräs i stekpanna tre minuter. I med 4 matskedar mjöl under omrörning och efter en minut häll i en halvliter vispgrädde och 4 matskedar kycklingbuljong. Koka upp i pannan. När det kokar häll i två teskedar citron juice, en halv tesked tabasco, en halv tesked salt och sedan 1.5 deciliter riven pecorino romano. Rör tills osten smält då tar du av pannan från värmen och låter det svalna i fem minuter. Rör sedan ner 4 matskedar gräddfil, spenaten och en burk hackad inlagd kronärtskocka (häll bort vätskan). Häll över i en skål och strö sedan över 1 dl cheddar (eller mer). In i micron och smält osten. Klart.