Vem vinner möte nummer 53?

Det är dags att poppa popcornen eller kanske snarare käka en kolhydratladdad frukost. Vi har kommit fram till finalen i Australian Open och det är dags för en ny kamp mellan Nadal och Djokovic. Reprisen på förra årets Wimbledon final där Djokovic stod som segrare med 10-8 i femte set ser ut att bli en ny klassiker mellan två av tennishistoriens dominanter. De är tvåa respektive trea i historien med sina 17 (Rafa)  respektive 14 (Djoko) grand slam segrar (Borg tog “bara” 11 titlar).

Finalen i Melbourne blir deras  53.e match ja ni läste rätt det är deras 53.e match mot varandra. Inbördes möten leder Djokovic med 27-25, men Nadal har vunnit fler av deras inbördes möten i Grand Slam sammanhang. De har mötts i en final tidigare i Australian Open. Det var för 7 år sedan och en episk match och historiens längsta Grand Slam final match som tog 5 timmar och 53 minuter att avgöra, där Djokovic till slut stod som segrare.

Den matchen har naturligtvis noll betydelse för söndagens match, men det som har betydelse är att båda har spelat suveränt i Australian Open och pulveriserat sitt motstånd. Djokovic har kastat bort ett set i turneringen och det gjorde han mot Shapovalov, annars 3-0 hela vägen fram och inte spelat mycket mer än 2 timmar i snitt per match. Nadal har varit på banan lika kort tid och har gått till final helt utan setförlust.

Nadal spelar mer offensivt än vad vi är vana att se honom. Han står inte längre 3 meter bakom baslinjen och nöter utan går allt oftare på offensiven och även om vi inte trodde på honom inför turneringen så har han imponerat så pass mycket under de 14 dagarna i Melbourne att vi tror på en seger för Nadal denna gång till 2.2 gånger pengarna. Båda spelarna kommer garanterat ha högre odds än deras startodds någon gång under matchen, så det kommer finnas möjligheter att backa sin favorit under matchens gång.