MNF – vecka 11

Gårdagens tre spel fick ned oss på jorden igen. Att på plats få se Redskins vara helt lost var en bedrövelse. När motståndsarna stänger ned springspelet och man har en QB som inte kan kasta blir det inte bra. De flesta av Skins passing yards (119 av 214 gjordes i två drives under garbage time.

Kvällens Monday Night Football spelas i Mexico City vilket betyder hög höjd!Chiefs har tränat i Colorado under veckan för att vara förberedda och klara av höjden. Chargers som inte har någon hemmapublik kommer vara gynnade av att matchen spelas i Mexico. Och från tiden i San Diego lär det finnas både en och annan mexare som håller på laget.

Chiefs är 6-4 och har ett imponerande passningsspel. Mahomes är hur säker som helst och laget kastar helt enkelt inga interceptions. Man är inte lika dåliga bakåt som man är bra framåt, men det är snudd på. Man skapar inga interceptions och får inte många turnovers. Det kan dock ändras mot Chargers som är riktigt sloppy med bollen och leds av Philip ”Mr Interception” Rivers som helt enkelt inte kan spela en match utan att kasta bort bollen. Visst kan man hänga med i luften. Chargers snittar 270 yards mot Chiefs 313 yards och på marken är man extremt lika med runt 90 yards. Chiefs ger upp fler yards i luften, men har ändå bra stats. Chargers är grymma mot passen, men bara medel mot rushen.

De här siffrorna gör att Chargers borde springa och springa med bollen, men det har vi trott tidigare och Chargers spelar inte så trots att Rivers ger bort bollen så ofta. Melvin Gordon borde användas mest hela tiden mot ett Chiefs som är porösa i markförsvaret.

Det starka försvaret hos Chargers leds av Melvin Ingram och Joey Bosa och nyckeln till matchen är att förstå hur ofta dessa kan störa Mahomes.

Vår favoritstatistik handlar normalt om Conversions och Red Zone efficiency, men den här veckan är det inte mycket som skiljer lagen åt. Det är normalt svårt för lag som har sin styrka i långa pass att vara lika bra i Red Zone när det inte finns samma separation och yta. Det visar sig också då Chiefs är rankade 26a i Red Zone och Chargers 22a.

Båda lagen kommer att hoppas på att det blir ett antal monsterkast i Mexico City. Problemet med Chiefs är att du inte riktigt vet hur fördelningen blir mellan de olika recievers som finns. Men visst gör Mahomes över 300 yards? Problemet är att linan är 320 yards och det är alltid mastigt. Rivers ligger på 274 yards och här har man en intressant hedge till eventuella markspel på Ekeler (25 yards) eller Gordon (70 yards). Givet att dessa (särskilt Gordon) går under är det nästan självklart att Rivers går över 274 yards och det är ju inga problem att se Chargers göra över 400 yards. Chiefs har gett upp över 400 yards i fyra matcher och över 370 i sex av tio.

Det här är en match där vi hittar mest spelmässigt värde i att fundera över vad Chargers gör. Det är helt klart en negativ korrelation mellan Rivers passing yards och Ekeler och Gordons rushing yards. Givet förutsättningarna kan vi se en triple whammy framför oss. Chargers springer med bollen så länge man kan, men hamnar man i underläge är det passen som gäller. Rivers är nästan en certainty att cover 274 yards i det här scenariot. Kom ihåg att varje gång han kastar bort bollen och Chiefs utnyttjar det ökar sannolikheten att han kommer fortsätta kasta.

Spelförslaget är därför Rivers över 274 yards 110 dollars för att vinna 100. Lägg till Ekeler över 25,5 yards rushing för 110 dollar att vinna 100. Gordon over 70.5 är 110 för 100 men här kan vi tänka oss en högre insats.